Ідеальний маринад для курки

Курка - блюдо, без якого не обходиться жоден пікнік або святкове застілля. Смачно приготована страва завжди ситно нагодує сім'ю. Жорсткість м'яса, його аромат і смак залежать від маринаду, в якому витримується тушка перед приготуванням.

Як замаринувати курку: основні правила

З цілої або рубаною птиці можна приготувати безліч страв. Курятину смажать, варять, тушкують, запікають в духовці і на грилі, фарширують, коптять, роблять шашлик. У багатьох випадках приготування починається з попереднього етапу - маринування курки.

Незалежно від обраної суміші, є загальні правила підготовки м'яса, дотримання яких дасть вам ніжну, соковиту м'якоть зі збереженням усіх поживних речовин.

Перед тим як відправити цілу птицю або порційні шматки в жаровню, на сковороду або мангал, необхідно запам'ятати наступне:

  • Якщо курка зберігалася в морозилці, її потрібно повільно розморозити при кімнатній температурі.
    Продукт миється, а зайва вода видаляється з допомогою паперового рушника.

  • Гомілки, стегенця досить витримати в маринаді 2-3 години, а грудку, крильця - 1 година. Процес буде ефективним, якщо посуд з м'ясом тримати при кімнатній температурі, наприклад, ви залишите миску просто на кухонному столі.

  • Тушка маринується довго, тому її потрібно ставити в холодильник. Маринування курки цілком починається з вечора, а якщо блюдо потрібно до вечері, то з ранку.

  • Сіль не додається відразу зі спеціями, якщо м'ясо буде лежати в маринаді кілька годин. Вона витягує з волокон вологу, і їжа стає жорсткою. Солити продукт рекомендується за 10 хвилин до початку термічної обробки.

  • Уважно поставтеся до вибору олії. Соняшникова відмінно поєднується з пекучим перцем, оливкова підкреслює пікантність паприки, різних трав. А ось кукурудзяну можна використовувати з будь-якими складовими. Масло має бути тільки рафінованим. Не маючи власного яскравого смаку і запаху, воно допомагає розкритися інгредієнтам страви, які не заглушає їх аромат і смакові особливості.

  • Правильно, коли основа маринаду для курки містить будь-яку кислоту. Саме вона розм'якшує м'язові волокна і робить готовий продукт ніжним, зберігаючи вологу.

  • Не варто застосовувати майонез в маринаді для смаження курки. Його недостатньо для створення кислого середовища, а призначення соусу - заправка готових холодних страв. Замість майонезу краще використовувати кефір, лимонний сік, несолодкий йогурт.

  • Особливу увагу приділіть спеціям. Обов'язково додайте перець. Який залежить від уподобань: пекучий чилі або більш м'який - чорний. Наситить курятину смаком різнотрав'я: м'ята, розмарин, базилік, майоран, чебрець. Гурмани не пройдуть повз куркуми і каррі. А якщо в блюдо планується додати гриби, сир, тоді варто використовувати в маринаді мускатний горіх - вишуканий смак забезпечений.

    Ці правила підійдуть для всіх страв з птиці. Але якщо ви плануєте готувати курку на мангалі, потрібно врахувати особливі нюанси маринування.

Як маринувати курку для шашлику, щоб м'ясо було м'яким?

У курячої тушки самої дієтичної і м'ясистої частиною є грудка, але вона ж і сама суха.

Для отримання соковитого і м'якого шашлику є кілька секретів:

  1. З охолодженого м'яса страва вийде соковитіше, ніж з розмороженого.
  2. Маринувати потрібно в невеликій мисці, каструлі, щоб тушка була максимально занурена в рідину. Посуд вибирайте скляний або з емальованим покриттям.
  3. Металевих ємностей краще уникнути, щоб від взаємодії металу з кислотами у товару не з'явився присмак.
  4. Час витримки має бути максимальним - годин 9-10. Тоді м'ясні волокна розм'якшуються і вбирають в себе смаки всіх інгредієнтів.

Перед смаженням на мангалі ви можете замаринувати куряче м'ясо в будь-якому складі, спираючись на свою фантазію, наявність продуктів. Але якщо не знаєте, яку взяти основу, як поєднувати компоненти, вивчіть основні види маринадів і виберіть відповідний варіант.

Види маринадів для курки

Згадати все рецепти маринадів для курки неможливо. Але їх можна умовно розділити на групи по використанню основи - рідини, або основного інгредієнта. Розглянемо найпоширеніші види маринаду для курки.

Класичний

Цей маринад відомий давно і відрізняється від інших доступністю і простотою інгредієнтів. Вони завжди є на кухні, тому приготування ароматної і смачної курятини не доведеться відкладати. До складу входить сік лимона, будь рафінована олія, часник, лавровий лист.

Медово-гірчичний

Використовується гірчиця, соєвий соус, лимон, часник, зелень, додається мед - єдиний солодкий інгредієнт. Тому блюдо має незабутній смак, золотисту скориночку, сильний аромат. Апетитна курочка завойовує серця з першого разу, від неї неможливо відмовитися.

Йогуртовий або кефірний

Простий, смачний, дієтичний маринад для соковитою курки. Він перетворює будь-яку частину тушки в ніжну смакоту. Натуральні спеції - каррі, куркума, кардамон, лимонний сік - сприяють засвоєнню корисних речовин. Якщо немає йогурту або кефіру, візьміть ряжанку - ефект буде не гірше.

Апельсиновий

Родзинка маринаду полягає в поєднанні яскравого цитрусового аромату і смаку прянощі каррі. Золотиста курочка з ідеальною скоринкою - прикраса будь-якого столу. М'ясо, витримане в апельсинової суміші, неймовірно соковите.

Лимонний

Ще один швидкий спосіб замаринувати курку для шашлику з цитрусами. До пари лимонів додайте трохи часнику, шафрану, розмарину і запашного перцю - і ніжне м'ясо з дивним ароматом здивує ваших гостей.

Томатний

Чудовий склад для запікання в духовій шафі. Курка готується у власному соку з додаванням густого томатного соку, олії, часнику, паприки і базиліка. Для пікантності можна додати листочки м'яти. В результаті виходить м'ясо зі смачною, насиченою підливою для гарніру.

Винний

Кращий маринад для цілої курки, запікаємо на вугіллі. Вино підкреслює смак м'яса, розм'якшує волокна. Причому можна брати вино будь-якого ступеня солодощі, підійде біле і червоне. Додайте в нього чорнослив, цибулю, перець і гвоздику, і ваша страва запам'ятається надовго.

Перепробувавши різні маринади, ви обов'язково зупинитесь на 2-3, які будете використовувати найчастіше. Це природно, адже ми завжди повертаємося до того, що приносить нам задоволення. І їжа займає в цьому списку далеко не останнє місце.

В "Шашлик Маркет" знають рецепти ідеального маринаду для курки.

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*