Ідеальний маринад для курки

Курка - блюдо, без якого не обходиться жоден пікнік або святкове застілля. Смачно приготована страва завжди ситно нагодує сім'ю. Жорсткість м'яса, його аромат і смак залежать від маринаду, в якому витримується тушка перед приготуванням.

Як замаринувати курку: основні правила

З цілої або рубаною птиці можна приготувати безліч страв. Курятину смажать, варять, тушкують, запікають в духовці і на грилі, фарширують, коптять, роблять шашлик. У багатьох випадках приготування починається з попереднього етапу - маринування курки.

Незалежно від обраної суміші, є загальні правила підготовки м'яса, дотримання яких дасть вам ніжну, соковиту м'якоть зі збереженням усіх поживних речовин.

Як замаринувати курку: основні правила

Перед тим як відправити цілу птицю або порційні шматки в жаровню, на сковороду або мангал, необхідно запам'ятати наступне:

  • Якщо курка зберігалася в морозилці, її потрібно повільно розморозити при кімнатній температурі.
    Продукт миється, а зайва вода видаляється з допомогою паперового рушника.

  • Гомілки, стегенця досить витримати в маринаді 2-3 години, а грудку, крильця - 1 година. Процес буде ефективним, якщо посуд з м'ясом тримати при кімнатній температурі, наприклад, ви залишите миску просто на кухонному столі.

  • Тушка маринується довго, тому її потрібно ставити в холодильник. Маринування курки цілком починається з вечора, а якщо блюдо потрібно до вечері, то з ранку.

  • Сіль не додається відразу зі спеціями, якщо м'ясо буде лежати в маринаді кілька годин. Вона витягує з волокон вологу, і їжа стає жорсткою. Солити продукт рекомендується за 10 хвилин до початку термічної обробки.

  • Уважно поставтеся до вибору олії. Соняшникова відмінно поєднується з пекучим перцем, оливкова підкреслює пікантність паприки, різних трав. А ось кукурудзяну можна використовувати з будь-якими складовими. Масло має бути тільки рафінованим. Не маючи власного яскравого смаку і запаху, воно допомагає розкритися інгредієнтам страви, які не заглушає їх аромат і смакові особливості.

  • Правильно, коли основа маринаду для курки містить будь-яку кислоту. Саме вона розм'якшує м'язові волокна і робить готовий продукт ніжним, зберігаючи вологу.

  • Не варто застосовувати майонез в маринаді для смаження курки. Його недостатньо для створення кислого середовища, а призначення соусу - заправка готових холодних страв. Замість майонезу краще використовувати кефір, лимонний сік, несолодкий йогурт.

  • Особливу увагу приділіть спеціям. Обов'язково додайте перець. Який залежить від уподобань: пекучий чилі або більш м'який - чорний. Наситить курятину смаком різнотрав'я: м'ята, розмарин, базилік, майоран, чебрець. Гурмани не пройдуть повз куркуми і каррі. А якщо в блюдо планується додати гриби, сир, тоді варто використовувати в маринаді мускатний горіх - вишуканий смак забезпечений.

    Ці правила підійдуть для всіх страв з птиці. Але якщо ви плануєте готувати курку на мангалі, потрібно врахувати особливі нюанси маринування.

Як маринувати курку для шашлику, щоб м'ясо було м'яким

Як маринувати курку для шашлику, щоб м'ясо було м'яким?

У курячої тушки самої дієтичної і м'ясистої частиною є грудка, але вона ж і сама суха.

Для отримання соковитого і м'якого шашлику є кілька секретів:

  1. З охолодженого м'яса страва вийде соковитіше, ніж з розмороженого.
  2. Маринувати потрібно в невеликій мисці, каструлі, щоб тушка була максимально занурена в рідину. Посуд вибирайте скляний або з емальованим покриттям.
  3. Металевих ємностей краще уникнути, щоб від взаємодії металу з кислотами у товару не з'явився присмак.
  4. Час витримки має бути максимальним - годин 9-10. Тоді м'ясні волокна розм'якшуються і вбирають в себе смаки всіх інгредієнтів.

Перед смаженням на мангалі ви можете замаринувати куряче м'ясо в будь-якому складі, спираючись на свою фантазію, наявність продуктів. Але якщо не знаєте, яку взяти основу, як поєднувати компоненти, вивчіть основні види маринадів і виберіть відповідний варіант.

Курка на мангалі

Види маринадів для курки

Згадати все рецепти маринадів для курки неможливо. Але їх можна умовно розділити на групи по використанню основи - рідини, або основного інгредієнта. Розглянемо найпоширеніші види маринаду для курки.

Класичний

Цей маринад відомий давно і відрізняється від інших доступністю і простотою інгредієнтів. Вони завжди є на кухні, тому приготування ароматної і смачної курятини не доведеться відкладати. До складу входить сік лимона, будь рафінована олія, часник, лавровий лист.

Медово-гірчичний

Використовується гірчиця, соєвий соус, лимон, часник, зелень, додається мед - єдиний солодкий інгредієнт. Тому блюдо має незабутній смак, золотисту скориночку, сильний аромат. Апетитна курочка завойовує серця з першого разу, від неї неможливо відмовитися.

Йогуртовий або кефірний

Простий, смачний, дієтичний маринад для соковитою курки. Він перетворює будь-яку частину тушки в ніжну смакоту. Натуральні спеції - каррі, куркума, кардамон, лимонний сік - сприяють засвоєнню корисних речовин. Якщо немає йогурту або кефіру, візьміть ряжанку - ефект буде не гірше.

Апельсиновий

Родзинка маринаду полягає в поєднанні яскравого цитрусового аромату і смаку прянощі каррі. Золотиста курочка з ідеальною скоринкою - прикраса будь-якого столу. М'ясо, витримане в апельсинової суміші, неймовірно соковите.

Лимонний

Ще один швидкий спосіб замаринувати курку для шашлику з цитрусами. До пари лимонів додайте трохи часнику, шафрану, розмарину і запашного перцю - і ніжне м'ясо з дивним ароматом здивує ваших гостей.

Томатний

Чудовий склад для запікання в духовій шафі. Курка готується у власному соку з додаванням густого томатного соку, олії, часнику, паприки і базиліка. Для пікантності можна додати листочки м'яти. В результаті виходить м'ясо зі смачною, насиченою підливою для гарніру.

Винний

Кращий маринад для цілої курки, запікаємо на вугіллі. Вино підкреслює смак м'яса, розм'якшує волокна. Причому можна брати вино будь-якого ступеня солодощі, підійде біле і червоне. Додайте в нього чорнослив, цибулю, перець і гвоздику, і ваша страва запам'ятається надовго.

Перепробувавши різні маринади, ви обов'язково зупинитесь на 2-3, які будете використовувати найчастіше. Це природно, адже ми завжди повертаємося до того, що приносить нам задоволення. І їжа займає в цьому списку далеко не останнє місце.

В "Шашлик Маркет" знають рецепти ідеального маринаду для курки.

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*