Як різати м'ясо на шашлик

Смак шашлику залежить від багатьох умов - якість м'яса, склад маринаду, порода деревини, яка використовується для вогню і, звичайно, майстерність кулінара. Значення має і те, як нарізати м'ясо для шашлику. Правильне розташування волокон, оптимальний розмір шматочків дозволяє м'ясу добре прожаритися, зберігши соковитість. Розглянемо загальні правила підготовки м'яса до приготування шашлику, а також рекомендації по нарізці.

Загальні правила

Для приготування страви на вогні можна брати свіже, охолоджене або заморожене м'ясо. Продукт з морозилки спочатку розморожують, а потім надходять, як і зі свіжим м'ясом: ретельно миють під проточною водою і просушують паперовим рушником.

Оброблення м'яса на шашлик проводиться на великій дошці, щоб птах або шматок свинини помістилися цілком. Процедура буде комфортнішою і акуратнішою, якщо взяти спеціальну дошку, у якій по периметру виконаний жолобок для стікання м'ясного соку. Стіл залишиться чистим і сухим, його не доведеться мити.

Для нарізки порційних шматків і оброблення пташиних тушок, необхідно користуватися ножем довжиною не менше 20 см. Ніж повинен бути широким, дуже гострим, гладким, без шорсткостей і зазубрин. Тоді можна одним рухом відрізати великі смуги, ділити шматок на частини. Знадобиться і вилка з двома зубцями - нею зручно притримувати продукт.

Є правила, як тримати ніж під час нарізки, щоб процес був легким, а шматочки вийшли потрібного виду:

  1. Продукт без кістки ріжеться від товстої частини шматка, ніж розташовується горизонтально під кутом 90 °. Під час відрізання ніж не сильно тягніть на себе, щоб у м'якоті не було рваних країв, інакше вони відразу згорять.
  2. Якщо продукт з кісткою, потрібно розташувати його так, щоб кістка лежала на дошці. Неквапливими рухами м'ясо зрізається від верху шматка вниз до кістки по діагоналі. При цьому лезо ножа нахиляється під кутом 45 °.
  3. М'ясо ріжуть уздовж і поперек волокон. Нарізка уздовж потрібна для зняття великих пластів м'якоті, щоб сформувати рулет або приготувати фаршироване блюдо. Деякі сумніваються, як нарізати шашлик, саме уздовж виходять гарні шматочки. Це не проблема для молодої свинини і курятини, а ось яловичину рекомендується різати тільки поперек.
  4. Перерізані волокна втрачають жорсткість, і страва виходить м'якою.

Правила нарізування м'яса на шашлик

Для приготування на вугіллі підійде практично будь-яке м'ясо: свинина, яловичина, телятина, індичка, курка, баранина. Залишається врахувати, яка частина туші використовується, і нюанси різання.

Свинина

З свинячої туші для приготування страви на вогні найкраще підійде корейка, окіст. Щоб правильно нарізати м'ясо на шашлик потрібно різати крупно прямокутними шматками. Можна використовувати і ошийок, але різати його дрібніше. Шматочки не будуть сухими, так як містять жирові прошарки.

Яловичина

Готуючи до смаження м'ясо корів і телят, потрібно пам'ятати, що воно більш жорстке, ніж у свинини або баранини. Щоб зробити його м'яким, необхідно зруйнувати м'язові волокна і витримати шматочки в маринаді з кислим середовищем. Звідси правило - яловичина ріжеться поперек.

Баранина

Для шашлику використовують тушку молодої тваринни, щоб уникнути специфічного запаху. Кращими частинами вважається корейка, окіст, спинна частина. Підійде і м'ясо на кістці, але перед нарізкою її видаляють.

Курка

Часто виникає питання, як різати м'ясо на шашлик, якщо це курка. Складнощів немає - тушку обробляють на частини: крила, стегна, гомілки, грудка. Грудку нарізають невеликими шматочками, тут важливо, щоб вони добре трималися на шампурі і не розвалилися в процесі смаження. Крильця, стегенця і гомілки зазвичай смажать цілком на решітці.

Розмір шматка

Для нанизування на шампур оптимальними вважаються кубики зі стороною 4 см. Але багато, приступаючи до різання м'яса, орієнтуються не на сантиметри, а на звичні предмети, наприклад, сірникову коробку, яйце. В принципі, шматочки виходять такими ж.

Для мангала м'ясо нарізають крупно. Так надходять з молодою свининою, формуючи шашлик зі шматків розміром 8х5х5 см, або з поперекової частиною баранини. Видаливши сухожилля, м'ясо нарізають поперек волокон смужками близько 20 см і нанизують по одній на шампур.

Правильно різати м'ясо на шашлик потрібно так, щоб шматочки виходили в формі конуса. Але зазвичай виходять квадратики або прямокутники. Це не так важливо, головне, щоб вони були однакові за розміром. Тоді все порції рівномірно прожаряться, що не буде надмірно сухих або вогкуватих місць.

Корисні поради

Як правильно різати шашлик з'ясували, але що робити далі, щоб страва була смачною і соковитим:

  1. Нанизувати м'ясні шматки уздовж волокон, тоді сік «запечатается» всередині і не витече.
  2. Для маленьких шматочків жар потрібен сильніше - сік краще збережеться всередині.
  3. Великі шматки потрібно готувати на малому вогні, щоб вони не були сирими всередині і не підгоріли зовні.
  4. Перевертати шампури кожні 2-3 хвилини.
  5. Поливати шматки маринадом для соковитості.
  6. Для готовності м'яса і овочів необхідно різну кількість часу, тому їх краще смажити окремо.

М'ясо можна різати по правилам або на свій розсуд, але при цьому так, щоб шматки не падали з шампурів, а ступінь прожарювання була вам до душі.

Якщо у вас немає часу і бажання займатися підготовкою м'яса для шашлику, замовте вже готовий до приготування продукт в інтернет-магазині «Шашлик Маркет» і насолоджуйтеся чудовим блюдом з перевіреною рецептурою.

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Рекомендовані товари
22975
Ціна за 100г
29 грн
0 грн
0 грн
г +

Немає на складі

22631
Ціна за 100г
16 грн
0 грн
0 грн
г +

Немає на складі

22843
Ціна за 100г
26 грн
0 грн
0 грн
г +

Немає на складі

00309
Ціна за 100г
27 грн
0 грн
0 грн
г +

Немає на складі

0337
Ціна за 100г
17 грн
0 грн
0 грн
г +

Немає на складі