Приготування маринаду

Рекомендації з приготування маринаду для шашлику від Шеф-кухаря

Яке ж свято обходиться без шашлику або барбекю! Поїздка на природу або дачу без приготування головної страви навряд чи принесуть повне задоволення. Тому вибір продуктів, рецепта приготування і дотримання технології приготування залишаються завжди найважливішим моментом. Уміння підібрати кращий маринад для м'яса грає головну роль в приготуванні м'яса на мангалі. Адже від якості маринаду залежить кінцевий результат: чи з'явиться та сама хрустка скоринка, вишуканий аромат якої викликає захват. Саме в цьому криється головний успіх шашлику, а тому, справжні майстри неохоче діляться секретами приготування.

" >

Яке ж свято обходиться без шашлику або барбекю! Поїздка на природу або дачу без приготування головної страви навряд чи принесуть повне задоволення. Тому вибір продуктів, рецепта приготування і дотримання технології приготування залишаються завжди найважливішим моментом. Уміння підібрати кращий маринад для м'яса грає головну роль в приготуванні м'яса на мангалі. Адже від якості маринаду залежить кінцевий результат: чи з'явиться та сама хрустка скоринка, вишуканий аромат якої викликає захват. Саме в цьому криється головний успіх шашлику, а тому, справжні майстри неохоче діляться секретами приготування.

Переваги маринаду від шеф-кухаря

Шашлик відомий з далеких часів, а рецептів приготування сьогодні сотні. Національні кухні використовують найрізноманітніші види маринадів м'яса. 

Щоб отримати на виході смачний продукт, багато кухарів роблять соус на основі:

  • столового оцту;
  • кефіру;
  • майонезу;
  • лимона;
  • ківі;
  • кетчупу;
  • газованої мінералки;
  • вина;
  • гранатового або навіть ананасового соку, а також інших кислотовмісних продуктів.

Такий маринад для м'яса на шашлик надає необхідну м'якість, але відбілює, змінює структуру м'яса, що не кращим чином позначається на його смакових якостях. Важливо розуміти, що блюдо прийшло до нас зі Сходу, де завжди в ходу були тільки натуральні продукти.

Разнообразие видов маринада для шашлыка

Найбільш простий, перевірений століттями «класичний» рецепт, як маринувати шашлик, включає лише:

  • ріпчаста цибуля;
  • сіль;
  • спеції.

Тільки такий маринад зробить шашлик по-справжньому неповторним, а також полегшить процес приготування. Шеф-кухар компанії "Шашлик Маркет" не додає в соус ніякої хімії, кислот, вважаючи за краще маринувати м'ясо у власному соку.

Вибір основного інгредієнта

Шашлик можна зробити з будь-якого м'яса:

  • курки;
  • свинини;
  • баранини;
  • яловичини.

Еталонний варіант ─ баранина, яка майже не містить холестерину. Але у нас вона є рідкістю. До того ж правильно вибрати, обробити тушу під силу тільки досвідченому кухареві.

Маринад для м'якого м'яса приготувати набагато простіше, ніж для більш жорсткого. На ринку краще брати м'ясо тварини, обробленої два-три дні тому. Таке буде в міру жорстким, з нього вийде смачний шашлик. У будь-якому випадку воно має бути свіжим. Бажано вибирати м'ясо молодої тварини, з малим вмістом жирових прошарків. Парне маринувати взагалі не потрібно, а заморожене для цього непридатне. У такого м'яса порушена структура волокон, а значить, приготування буде складним і навряд чи принесе очікуваний результат.

Как приготовить маринад: выбор основного ингредиента

Вибір частини туші також грає важливу роль. На шашлик, як правило, беруться:

  • ошийок;
  • задня частина.

Шия трішки жирновата, але це якраз добре. Досвідчений кухар завжди подбає про видалення жил і жиру, зробить прекрасну вирізку. З обробленої шиї виходять найкращі шашлики. Інші частини теж можна використовувати, але час маринування має бути трохи більший. Більш сухе м'ясо - в задній частині, грудинка або лопатка вимагають відповідної підготовки.

Основні компоненти: спеції і цибуля

Французи часто включають в рецептуру маринаду ялівець, мексиканці ─ перець чилі, а вірмени ─ коріандр. Скільки кухонь, стільки і рецептів. Це творчий процес, проте, базове правило визначено дуже давно: чим більше цибулі, тим краще. Причому головки обов'язково повинні бути великими і гіркими. А значить, по-можливості, літніми. Сорт цибулі не має значення. Нарізати можна кільцями, але неодмінно слід гарненько пом'яти вміст, щоб цибуля і м'ясо рясно пустили сік. Сіль краще використовувати крупного помелу ─ кам'яну. Тоді буде гарантований повний успіх.

У маринад для соковитого м'яса хороший кулінар завжди додасть часник, імбир, дрібку паприки, кілька горошин запашного перцю, інші компоненти натурального походження за смаком. Це додасть страві «родзинку», яка у кожного кулінара високого класу завжди своя.

Час маринування

Коли все готово, м'ясо ставиться під невеликий гніт в прохолодне місце. Підійде підвал або холодильник з температурою приблизно 1-3 градуси. Посуд має бути таким, щоб повністю виключити реакцію з соусом, а також бродіння. Ці умови забезпечать оптимальне протікання процесу маринування. Головне - не переборщити з часом. Довго замочене в маринаді м'ясо може стати позбавленим смаку, навіть кислим.

Скільки можна тримати м'ясо в маринаді, залежить від конкретного рецепту. Шеф-кухар «Шашлик Маркета» рекомендує оптимальний час ─ від 3 до 12 годин.

Звичайно, технологія приготування у кожного шашличника своя, але ми дозволимо собі дати кілька порад початківцям:

  1. Перед тим, як поставити шампури на мангал, слід обов'язково простежити за тим, щоб на шматочках залишалося якомога менше соусу. Тоді шашлик буде смажитися, як годиться, а не гаситися.

  2. Повторно навіть найкращий маринад ніколи не використовується. Тільки так можна уникнути шкоди від бактерій і мікробів, які неминуче з'являються в соусі.

    Тонкощів і хитрощів багато, а кращий маринад для м'яса і саму страву виходять тільки у справжніх професіоналів, наприклад, у таких, як шеф-кухар «Шашлик Маркета».

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*