Як обробити курку правильно - поради від шеф-кухаря

 

Якщо ви купили цілу тушку птиці, то в першу чергу вам необхідно вивчити питання, як потрошити курку. При пошкодженні нутрощів, смак м'яса може зіпсуватися. Якщо купуєте тушку в магазині, приступати до оброблення можна відразу. Дотримуючись докладної інструкції, ви впораєтеся із завданням за лічені хвилини.

Поетапна інструкція для оброблення курки

Спочатку тушку потрібно вимити, і паперовим рушником прибрати з неї вологу. Приготувати дошку і ніж. Щоб обробити курку для шашлику або іншого блюда, необов'язково брати довгий ніж з широким лезом. Інструмент може бути невеликим, але обов'язково гострим.

Краще дотримуватися такого порядку дій:

  1. На обробну дошку викладаємо тушку спинкою вниз. В першу чергу слід відрізати ніжки. Для цього беремо ніжку в руку і відтягуємо в протилежну сторону від тіла птиці, надрізаємо ножем шкіру біля з'єднання стегна з тушею.
  2. В одну руку взяти тушку, а в іншу ніжку і вигнути стегно так, щоб з'явилася кісточка і хрящ суглоба.
  3. Надрізати м'ясо між суглобом і кісткою і продовжувати різати, поки ніжка повністю не відокремиться від туші.
  4. З другої ніжкою проробляємо такі ж маніпуляції.
  5. Ділимо ноги на 2 окремі частини - гомілку і стегно. Для цього взяти її в руки, намацати суглоб і перерізати за місцем згину точно по хряща суглоба.
  6. Відрізаємо крила. Процес такий же, як і з відділенням ніжок. Намацати плечовий суглоб, потягнути крило в протилежну сторону, робимо розріз. Потім вигинаємо крило так, щоб було видно кістку, і перерізати суглоб під кісткою. Кінчики крил (якщо треба) обрізаються теж по суглобу.
  7. Далі, йде обробка курки на грудку і спинку. Це зручно зробити за допомогою ножиць, але можна впоратися і ножем.
  8. Поклавши тушку на бік, потрібно знайти жировий прошарок, що відокремлює грудку від спини, це нескладно. Треба різати по ньому, руйнуючи ребра і хрящі, з одного боку, а потім і з іншого. Отримуємо дві великі частини курки.
  9. Відокремлюємо філе від грудної кістки. Перший етап - розрізати її навпіл. Так як грудна кістка дуже тверда, тому доведеться натиснути сильніше на ніж.
  10. Необхідно зрізати м'якоть з кістки невеликим гострим ножем, відгинаючи філе в сторону. Зняти шкіру.
  11. Виконати операцію з другою половиною грудини.
  12. Спинку можна залишити для бульйону цілком, а можна розрізати на дві частини під ребрами, відрізати шию.

Ми економно обробили курку на кілька шматків, кожен з них придатний для приготування самостійної страви, у відходи нічого не пішло. Тепер необхідно помити все м'ясо, дати воді стекти, просушити серветкою, і можна приступати до готування.

Відеоінструкція

Якщо за описом не дуже зрозуміло, як правильно обробити курку, або як знаходити суглоби, лінію відрізу грудки, можна подивитися фото, а ще краще - відео, виконуючи всі дії, як там показано.

Обробляємо курку на рівні частини

Для деяких страв необхідно порізати курку на приблизно рівні частини. Зробити це швидко і правильно можна, дотримуючись кількох порад.

Спочатку потрібно від'єднати ніжки по вище перерахованим правилам. Потім розділити окосту на стегна і гомілки. Відокремити грудку від спинної частини, не вирізаючи крила. Після цього розрізати грудку по вертикальній лінії на дві частини. М'ясо від кістки не відділяється, шкурка не знімається.

І остання дія - розрізати кожну половинку грудки горизонтально на дві приблизно однакові частини. У підсумку ми отримуємо 8 порційних шматків:

  • 2 верхніх сегмента грудки разом з крилом;
  • 2 нижніх сегмента грудки;
  • 2 стегна;
  • 2 гомілки.

Така обробка зручна для приготування курки на грилі - порції рівні, прожарюються однаково, чудово виглядають на сервірованому столі.

Корисні поради

Для того щоб обробити курчати швидко і акуратно, і потім не витрачати час на прибирання, можна скористатися порадами досвідчених кулінарів:

  • Для роботи підготувати ніж, ножиці, дошку, миску або іншу ємність під шматки курятини, поставити поруч відро для сміття. Складати відрізані елементи в посуд, а не на стіл, останній залишиться сухим і чистим.
  • Для обробки тушки користуватися спеціальною дошкою для оброблення м'яса. Якщо такої немає, можна взяти пластиковий варіант. Вона, на відміну від дерев'яної моделі, не вбере вологу і запах. В крайньому випадку звичайну дошку з дерева можна обернути целофаном.
  • В процесі відрізання ніжок і крил обов'язково намацувати суглоб, вивертати кінцівку, щоб чітко бачити місце різу. Не треба пиляти кістку, навіть якщо ніж дуже гострий, а сили в руках багато. Правильна обробка дає акуратні шматочки без осколків кісток.

Розподіл птиці на частини необхідний не тільки для приготування страв, а й для зручного, компактного зберігання м'яса в холодильнику. У будь-який момент можна дістати пакет або контейнер з необхідною частиною курки і зварити суп, зробити гуляш, насмажити котлет.

Обробити курячу тушку нескладно, але якщо не хочеться мати справу з цілим птахом, ви можете замовити порційні шматки в маринаді або в готовому вигляді в інтернет-магазині «Шашлик Маркет»

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*